Polisen: Sanningen om tiggarna i Malmö

Att människorna som kommer till Sverige för att tigga skulle vara organiserade och tjäna pengar åt någon annan är en bild som ständigt målas upp.

Men Mats Karlsson, operativ chef för Malmö-polisen, säger att det inte finns någon grund för det påståendet.

– Vi har inget fog för att påstå att det är organiserat i någon form, säger Karlsson som tydliggör att tiggeri inte är ett brott. Dock, säger han, kan flera brott begås om någon skulle försöka tjäna pengar på tiggarna.

Se http://www.expressen.se/kvallsposten/polisen-sanningen-om-tiggarna-i-malmo/

Vii har några vänner eller familj som vi försöker ta hand om, men ingen här har någon boss  – säger en intervjuad romersk tiggare i reportaget.

Numera är det allmänt vedertaget att romernas ursprung finns i Indien. Under 1000-talets första decennier invaderades Sind och Punjab i nuvarande Indien och Pakistan av ghaznaviderna, ett muslimskt folk av turkiskt ursprung från nuvarande östra Afghanistan.

Romerna, som var en indiskt folkgrupp, motstod de muslimska anfallen och lyckades fly. Via Persien, Armenien och Bysantinska riket tog de sig så småningom till Europa. Romernas ankomst till Europa brukar beräknas till omkring år 1300. År 1322 noteras deras närvaro på Kreta. I dag finns romer över hela världen.

Romernas förslavning
Många av de romer som lyckades rädda sig undan slaveri i sitt indiska hemland hamnade i stället i europeiska slavägares våld. Den grupp som vi i dag i Sverige benämner svenska romer eller valakiska romer är ättlingar till slavarna i Valakiet. Med sina färdigheter i metall- och konstsmide, snickeri och musik, som romerna fört med sig från Indien och det Bysantiska riket, blev de mycket uppskattade i det tekniskt eftersatta, agrara Valakiet och Moldavien i nuvarande Rumänien, där många av dem slog sig ner i början på 1300-talet.

För att hindra romerna att flytta vidare med sina yrkeskunskaper ville man binda dem vid de gods eller kloster där de verkade och de gjordes därför till slavar. Slaveriet i Rumänien upphävdes formellt 1856, men först 1864 (två år efter att Nordamerika avskaffade slaveriet) blev romerna fria i praktiken.

Se http://arkiv.minoritet.se/romadelegationen/www.romadelegationen.se/extra/pod/index0631.html

Fattiga, försvarslösa och offer för fördomar och hat blev den sista utvägen för dessa medmänniskor att sätta sig framför matbutiker och tigga.

Svenska staten kan inte hjälpa dessa arma själar.

Kommunernas välvilja sträcker sig till att betala en enkelbiljett to Rumänien.

En vanlig medmänniska som möter dessa fattiga tänker ”Hur kan jag hjälpa dig?” och lägger en slant i tiggarskålen. 

Är det allt vi förmår i Sverige- där nåd och frid och värme bor?

I sin undervisning varnade Jesus oss för att kärleken kommer att kallna i Världen.

En kärlek där vi tar hand om varandra – oavsett ursprung, ras och status – att den ska kallna.


Så länge vår kärlek har 
ett villkor kvar,
om också bara ett,
så länge är vår kärlek 
en sluten hand --
och oss sker rätt.
Karin Boje

Annonser