Regeringens jobbgaranti och Jean Tirole, noelpristagare i Ekonomi 2014

90-dagarsgarantin, där unga ska få antingen jobb, utbildning eller praktik, är nu ingen revolution. Den förra regeringen hade också ett slags jobbgaranti för unga som varit arbetslösa i minst tre månader. Med dubiösa resultat, ska tilläggas. Och Göran Persson hade en 100-dagarsgaranti. Det finns till och med EU-krav på en ungdomsgaranti efter fyra månaders arbetslöshet. Även det utan påtagliga effekter.

Se http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/arbetslinjens-sista-suck_4017867.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20141017

PER GUDMUNDSON, ledarskribenten i SvD har rätt teoretiskt sett  men fel i den krassa verkligheten.

Marknadsekonomi fixar inte allt allt ifrån fria konkurrensen till allas lika möjligheter att få ett jobb är inte felfri.

Det visar inte mist årets val av ekonomipristagaren i Alfred Nobels minne.

Jean Tirole, årets mottagare av ekonomipriset till Alfred Nobels minne har med all önskvärd tydlighet beskrivit hur marknadskrafterna kommer till korta när det gäller avgörande samhällsvärden.

Debattörer som Robert Skidelsky, Thomas Piketty och Paul Krugman, som hävdar att vår tids ekonomiska ödesfråga, en avgörande orsak till såväl krisen som den högst halvhjärtade återhämtningen, är galopperande ojämlikhet.

Åtgärden är, för att ta ett exempel, en skänk från ovan för arbetslösa invandrarbarn som saknar social nätverk eller kontaktnät. Barn som annars kan lätt lockas av onda krafter.

Nu får de en introduktion i arbetslivet – ett steg i rätt riktning.

Extraordinära situation kräver nya lösningar.

Regeringens beslut att införa jobbgaranti för ungdomar är ett steg i rätt riktning – unga ska vara i jobb, praktik eller utbildning – inte arbetslösa.

Annonser