Pensionärers två miljoner röster kan avgöra valet

Drygt två miljoner pensionärer i Sverige får sina årsbesked –  med sänkta pensioner!

2 025 000 pensionärer i hela Sverige får sitt årsbesked om den allmänna pensionen.

Partier som räknar med att pensionärer röstar som det röstade vid förra valet kommer att bli besvikna.

Sänkta pensioner har satt sina spår.

Dags för mobilisering.

”När pensionssystemet skapades på 1990-talet var det få, om någon, av skaparna som trodde att bromsen skulle slå till så ofta som den har gjort. För den har slagit till ofta. Den sänkte pensionerna 2010 och 2011 och återigen i år.

Pensionärsorganisationerna gillar inte bromsen och vill att den slopas. Det är ett krav som de hittills inte fått gehör för hos något av de partier som står bakom systemet, det vill säga regeringspartierna och Socialdemokraterna.

Organisationerna vill också att PPM slopas och att avgiften, 2,5 procent av lönen, flyttas över till inkomstpensionen. Det skulle göra det osannolikt att bromsen slår till igen under överskådlig tid.

Här har pensionärerna fått stöd av Socialdemokraternas ledare, Stefan Löfven, som i somras krävde ett slopande av PPM. Men eftersom samtliga partierna bakom systemet måste vara eniga om stora förändringar av systemet och de borgliga inte vill slopa PPM kommer inte det kravet att gå igenom.

Om inte Socialdemokraterna överger överenskommelsen med de borgerliga, vill säga. Vid en eventuell rödgrön seger i höst kommer Socialdemokraterna sannolikt att regera tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och dessa partier är inte med i pensionsöverenskommelsen.

De borgerliga partierna och Socialdemokraterna har en pensionsgrupp tillsammans där de försöker komma överens om eventuella förändringar. Här finns en klar ovilja att ta upp något av de mer kontroversiella frågorna innan valet. Ett slopande av PPM hotar att slå mot de unga löntagarnas framtida pensioner, liksom ett slopande av bromsen. Bättre att sådana frågor hanteras efter ett val, inte strax innan, tycks partierna resonera.

Man kan därför räkna med att pensionärsorganisationerna kommer att driva frågan stenhårt, i Almedalen i sommar och i andra sammanhang. Men partierna kommer så långt de kan ducka för att ta striden.”

Se http://www.dn.se/ekonomi/pensionsskolan/pensionen-ingen-valfraga/