Fosfater i maten lönsamma för livsmedelindustrin

Socialminister Göran Hägglund har många viktiga ärenden. Nu kommer ett nytt.

Fosfater i maten!

Fosfater i tvättmedel reglerades av EU 2012 med följande skrivning: ”Förpackningar som innehåller tvätt- och rengöringsmedel som säljs till allmänheten och som är avsett att användas som maskindiskmedel ska innehålla följande information: – Standarddoseringen uttryckt i gram eller ml eller antal tabletter för den huvudsakliga diskcykel för normalsmutsigt diskgods i en fullastad diskmaskin med plats för 12 kuvert, uppdelat vid behov efter mjukt, medelhårt och hårt vatten.”

Fosfater används ofta som tillsatsämnen för att justera olika ingrediensers koktider och för att binda vätska. Mest fosfor finns i fryst färdigmat och i kötträtter som korv. Fosfor förekommer även naturligt i ett flertal livsmedel, till exempel mjölk, ägg, fisk och spannmål.

 Men nu får vi brottas med fosfater i maten:

LIVSMEDEL Tillsatser av fosfat i maten påverkar hälsan för hela befolkningen. Problemet har länge varit okänt för de allra flesta. Men vi behöver minska dessa tillsatser i maten för att förbättra folkhälsan, skriver flera professorer och dietister.
Tills livsmedelsindustrin har tagit bort onödiga fosfattillsatser i födan bör man som konsument ta med sig ett förstoringsglas till mataffären så att man kan läsa den finstilta innehållsförteckningen på prefabricerade livsmedel

PETER STENVINKEL
professor, överläkare, Karolinska universitetssjukhuset
PETER BARANY
docent, överläkare, ordf Svensk njurmedicinsk förening, Karolinska universitetssjukhuset
BENGT RIPPE
professor, överläkare, Universitetssjukhuset Lund
MÅRTEN SEGELMARK
professor, överläkare, Universitetssjukhuset Linköping
GERD FAXÉN IRVING
dietist, med dr, Karolinska universitetssjukhuset
SIGRID WEGENER
dietist, Uppsala Akademiska sjukhus, Uppsala
PER-ÅKE ZILLEN
tandläkare, njursjuk patient, Stockholm
SINTRA EYRE
dietist, Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg
OLA SAMUELSSON
docent, överläkare, Sahlgrenska sjukhuset, Göteborg

SvD idag den 9 dec 2013, http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/fosfat-ett-underskattat-hot_8804828.svd

Läs även: http://hbl.fi/nyheter/2013-11-29/535371/fosfor-i-maten-farligt-halsan

Annonser