Afghanska flyktingar och medicin

Bild

Det var en flykting som la grunden till den moderna medicinvetenskapen.

Han heter Ibn Sina, känd i väst som Avicenna, föddes 980 e.Kr. nära Bokhara, i vad som då var en del av Afghanistan.

Två av hans medicinska böcker har förtjänat obestridd och enastående berömmelse.

Den första, Kitab al-shifa, var ett monumentalt verk som är allmänt erkänd att vara den största som någonsin producerats av en person.

Hans berömmelse vilar hans andra bok, al-Qanun fi al-Tibb vilket Encyclopaedia Britannica kallar ”den enskilt mest berömda bok i läkekonstens historia, i öst eller väst.”

Den består av fem långa volymer på totalt en miljon ord.

Och samlar ihop all det medicinska kunskap som då fanns i världen.

Hans böcker översattes många gånger, först till latin, därefter i stort sett alla andra språk i den civiliserade världen.

Hans böcker blev normgivande för medicinsk undervisning även i Europa och användes k vid universiteten i Montmellier och Leuven så sent som 1650.

Vilka framtida Avisenna finns bland dagens invandrare få tiden visa.

Det finns några som har lyckats. Här är ett exempel:

Kadim Akcas kom från Turkiet till Värnamo 1969 för att besöka sin moster. Hans historia är som ett filmmanus med lyckligt slut. Efter bara några veckor hos mostern, med diverse kontroverser, packade han väskan och hamnade på en parkbänk. För stolt för att åka hem, med 50 kronor i fickan och utan att kunna svenska.

Räddningen blev en familj som plockade upp honom och lät honom bo i deras hem. Kadim Akca fick jobb på en trådfabrik. Samtidigt startade han en städfirma vid sidan om. Efter ett tag gick det så bra att han kunde lämna trådfabriken och sälja sin första firma. Sedan dess har Kadim Akca köpt och sålt mer än 30 företag.

Förutom renhållningsbranschen är Kadim Akca verksam inom fastighetsbranschen och sysslar med avfallshantering. Han tycker att unga ska ta de jobb som finns.

– Sedan kan du ha drömmar och utveckla dig. Men vad ska du göra, gå arbetslös? Det tråkiga jobbet kan bli ditt drömjobb.

Ett annat råd är att bygga sitt varumärke.

– Mitt varumärke är Kadim. Alla vet vad det innebär, jag har byggt ett varumärke som folk respekterar.

Kadim Akca trycker på vikten av att bemöta alla på samma respektingivande sätt. Han bockar och tar i hand med alla, oavsett position, och bjuder gärna på mat eller dryck.

Han umgås nästan bara med svenskar. Att han inte kan skriva och läsa språket så bra har inte varit något hinder.

– Nej, jag lär mig snabbt. Jag är duktig på skattefrågor, har lärt mig alla lagar, lyssnar mycket, går på seminarier och möten. Är man intresserad lär man sig. Men det kan vara jobbigt om jag är på en vinprovning och ombeds skriva ett omdöme, säger vinintresserade Kadim Akca, som under 15 år i skolan bara tog sig igenom fem årskurser.

Se: http://www.dn.se/ekonomi/kunde-inte-lasa–blev-miljonar

Annonser