TYDLIG SIGNAL

Politik är inte bara system, förslag. Politik är lika mycket ord och signaler.

Ingen vet det bättre än Fredrik Reinfeldt, som byggt ett sexårigt regeringsinnehav på ett lyckat PR-arbete. Han har framgångsrikt laddat sitt politiska projekt med värderingar som modernitet, öppenhet och framtid. Han har byggt det på att tvätta bort Moderaternas bruna stämpel från Uppdrag Gransknings valstugereportage 2002. Det som gjorde att partiet fick 15 procent i valet, att Bo Lundgren fick gå och Fredrik Reinfeldt fick chansen att bygga något nytt.

Just nu skickar samme Fredrik Reinfeldt en mycket tydlig signal till människor i vårt land: rasistiska uttalanden är inte så farliga. Han skickar den till alla oss som sitter fast i vardagsrasismens strukturer. Till unga människor som kämpar förtvivlat för att slå sig in i det svenska samhället, till moderata kommunalråd, till ambulanspersonal i Gävle.

Jag börjar bli väldigt rädd

Jag har varit djupt tacksam för att det funnits en minsta gemensamma nämnare bland Sveriges anständiga partier: vi tycker olika om politik. Men vi öppnar inte dörren för rasism.

Fredrik Reinfeldt flyttar nu inte bara gränsen för vad som kan sägas. Han sätter kniven i ryggen på sin egen politiska skapelse, och han sviker de väljare som trodde att Reinfeldts projekt var modernitet och fler jobb.

Vill radhusväljarna i storstäderna rösta på en statsminister som inte klarar av att hantera rasistiska uttalanden i sin egen regering? På de bruna Moderaterna?

Jag skulle säga: antagligen inte. Men jag är inte säker, och jag börjar bli väldigt rädd.

Se: http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article16479352.ab

I sociala medier rasar kritiken mot Tobias Billströms uttalande om att det inte är ”blonda och blåögda” som gömmer papperslösa.

Men alla är inte kritiska. Sverigedemokraterna menar att Billström är på rätt spår och undrar hur länge han kan sitta kvar i regeringen.

– På punkt efter punkt tvingas han företräda en politik som han uppenbarligen inte tror på, säger SD:s partiledare Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

Se: http://www.expressen.se/nyheter/nu-hyllas-billstrom-av-sverigedemokraterna/

Valet 2014 kan mycket väl ha rasism som huvudtema. Jag vill inte tro att Sverige hamnat i en situation där man diskuterar vilken hudfärg man har eller hur man ser ut. Jag hade önskat att vi kunde slippa det. Men tyvärr ser det ut så.

Det är inte bara Sverigedemokraterna det går bra för just nu. I danska opinionsmätningar visar den invandringskritiska Dansk Folkeparti sitt högsta stöd på över tio år.

Vill Moderaterna göra som folkparitet, och försöka rida på den vågen?

Vågorna planar ut en dag, och då står man slätt på barmark!

Billström är en belastning för Alliansen.

Flera politiker i Alliansen bör inse det.

Att tiga är att hålla med.

När kulturer blandas lär vi av varandra och får ett rikare liv och samhälle.

Tolerans är nyckelordet.

Moderaterna måste skärpa sig och visa i handling att den bruna högern är förpassad till historieböcker…

Jag undrar om statsminister Reinfeldt  har fel rådgivare.

En reaktion på ”TYDLIG SIGNAL

Kommentarer inaktiverade.