Nya företag ger nya jobb

Som Rune Andersson säger: Man köper
inte en lott för
tio spänn om man bara
kan vinna 20 kronor.
PJ Anders Linder,politisk chefredaktör i SvD.

– Vi måste få i gång nya företag, som industrimannen och inve­ steraren Rune Andersson sade när IVA och General Electric höll seminarium i veckan. Det är entreprenörer vi har brist på, inte kapital.
–Det är en illusion att ung­ domar är de bästa entreprenö­ rerna, fortsatte Andersson. Den största potentialen finns hos de medelålders som byggt upp kun­ skap och erfarenhet. Men hur ska vi få dem att våga när hoppet om belöning är så svagt? Man köper inte en lott för tio spänn om man bara kan vinna 20 kronor!
Det är riskablare att driva eget än vara anställd. Det kan inga politiker ändra på. Men de kan skapa bättre balans mellan risk och möjlighet. Sverige måste inte ha världens högsta marginal­ skatt. Vi måste inte beskatta per­ sonaloptioner som om de vore riskfria löneinkomster. Vi måste inte ha trygghetssystem där före­ tagare ses som märkvärdiga undantag.

Få man bli rik på företagande i Sverige?

Att tvingas sätta huset i pant för banklån, acceptera en sparsam löneuttag, varje månad leverera moms till staten. I förskott, innan inkommande momsen har visat sig på kontot. Svara på alla blankettfrågor från myndigheter, betala myndigheters tillsynsavgifter, försäkringar och mycket annat. Sedan gäller det att hitta kunder som vill betala – månad efter månad.

Ingen eller kort semester. Glöm barnledigheten, sjukledigheten.

Blir det något över – betala in i skatt, för över till kommande år – för säkerhets skull.
Vad vi ser är en ny typ av självplågeri.

Ändra förutsättningar för blivande företagare nu!

Läs:

Det är inte Eva det är synd om

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/det-ar-inte-eva-det-ar-synd-om_8026180.svd

Annonser