Circus Billström, en belastning för alliansen

Retorikforskare: ”Ett typexempel på rasism”
Jan Lindqvist Grinde, universitetslektor i retorik, forskar i retorisk argumentation vid Uppsala universitet.
– Detta är ett rasistiskt påstående. Punkt slut, säger han om Tobias Billströms uttalande.

Se: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16437514.ab

Kritiken mot Billström och Moderaterna, från kollegor i Alliansen och Miljöpartiet, tog fart när Billström nyligen började prata om volymer. Den har ökat efter polisens omtalade identitetskontroller i Stockholms tunnelbana och nu senast, genom DN-intervjun.

Där sprider Billström osäkerhet om ett redan lagt förslag om papperslösas möjligheter att gå i gymnasiet. Och han talar om blonda och blåögda på ett sätt som väckt anklagelser om rasism. Billström ville, enligt DN, ”komplicera” bilden av människor som gömmer flyktingar.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig, blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sade Billström till DN.

Statsminister Fredrik Reinfeldt meddelar genom sin pressekreterare att han tycker det är bra att Billström har bett om ursäkt, medan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson försvarar Billström och tror att han ”inte menade något illa”.
Se: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1429606-billstrom-kravs-pa-mer-an-ursakt

Sverigedemokraterna beslutade vid sitt extrainsatta partistyrelsemöte att utesluta tolv personer ur partiet, uppger partiet i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till det extrainsatta mötet är den nolltolerans mot bland annat rasism som partiledaren Jimmie Åkesson initierade under hösten 2012.

Se: http://www.di.se/artiklar/2013/3/18/tolv-slangs-ut-ur-sd/

SD gillar Billström, men utesluter sina egna toppolitiker – hur tolkar man detta?

Är det SDs 9% i opinionsmätningar de slås om?

Tillägg:
Idéerna är förbrukade
På senare tid har Moderaterna börjat spelat invandringskortet. Sjunkande resultat i skolan och arbetslöshet har bortförklarats genom att regeringen ställt grupper mot varandra. Fredrik Reinfeldt har talat om att regeringens politik varit lyckad för ”etniska svenskar”, Billström har jämfört papperslösa flyktingar med dömda mördare.
I går passerade Tobias Billström slutgiltigt anständighetens gräns. I en intervju i Dagens Nyheter talade han om skillnaden mellan människor som är blonda och blåögda, och de som inte är det.
Blonda och blåögda tillskrivs vissa egenskaper – de är trevliga, goda. Detta i motsats till dem som ”inte alls är blonda och blåögda”.
Detta är rasism.
Tobias Billström bad om ursäkt. Men han var inte felciterad. Och han får sitta kvar som minister. För att han har statsminister Fredrik Reinfeldts förtroende. För att han gör precis det Fredrik Reinfeldt vill.
Reinfeldt väljer nu väg. Det parti som gick till val 2006 under kaxiga rubriken ”De nya moderaterna” finns inte längre. Det var ett politiskt projekt som var laddat med värderingar som tolerans, öppenhet, modernitet. Det var ett parti som hade en idé om hur jobben kunde bli fler.
Nu är idéerna förbrukade. Arbetslösheten är rekordhög, och Reinfeldt har inga nya svar.
Men makten vill han behålla.

– K-G Bergström
Se http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/karinpettersson/article16443031.ab

Och nu kom reaktion:

Reinfeldt skäller på Billström

Uppdaterad 2013-03-19 15:34. Publicerad 2013-03-19 15:23

Fredrik Reinfeldt.Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Statsminister Fredrik Reinfeldt riktar hård kritik mot migrationsminister Tobias Billström för flera felsteg under senare tid och för att ha avvikit från inriktningen för den moderata migrationspolitiken.

Fredrik Reinfeldt säger att de uttalanden som Tobias Billström gjort är mycket olämpliga och att det är bra att han bett om ursäkt för det.

Se:

http://www.di.se/artiklar/2013/3/19/reinfeldt-skaller-pa-billstrom/

http://tv.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/article8667.ab