Euro och framtiden

”Är det möjligt att Tyskland, långt ifrån att försöka rädda euron, faktiskt vill bryta upp det? En tydlig historiska prejudikat är sabotage av den europeiska växelkursmekanismen (ERM) 1992. Och den institution som nu verkar fungera för att förstöra euron är samma en som organiserade ERM uppbrottet-Bundesbank.

Bundesbank, som institution, har alltid varit emot europeiska monetära enandet, utom i den mån det innebar införandet av tyska ekonomiska filosofi på andra länder. Denna attityd av monetära imperialismen sammanfattades av en anmärkning i NT Times dödsruna publiceras för Richard Medley (den legendariska hedgefonder konsult som var i centrum för ERM uppbrottet som George Soros politiska konsult). Helmut Schlesinger, Bundesbank president 1992, fick frågan varför han ogillade föregångaren till euron, som kallades ecu. Han svarade, ”Jag har ingenting mot ecu förutom sitt namn, jag tycker att det borde kallas Deutschemark”.

Tillbaka i 1992, uppmuntrade Bundesbank Soros och andra spekulanter att sälja Sterling och den italienska liran för att bryta upp i ERM. Men Bundesbank också diskret antytt att den franska francen bör stödjas eftersom Frankrike var i en annan kategori som en tysk allierad från Italien, Storbritannien och Spanien. Som Soros senare sade i en intervju, som också citeras i förra veckans dödsruna Medley: ”Jag kände mig trygg vadslagning med Bundesbank. Bundesbank ville tydligt pundet och Lira devalverade, men det var beredda att försvara den franska francen. Jag klarade sig bättre än vissa andra genom att hålla sig till Bundesbanks sida. ”

Se: http://www.marketoracle.co.uk/Article31949.html

Anatole Kaletsky, The Times, London och Charles Gave, Louis-Vincent Gave och Francois-Xavier Chauchat, analytiker på http://gavekal.com/webcast.cfm debatterar.

Annonser