Europas ekonomi

EU och IMF har satt press på Grekland att sälja statliga tillgångar. Planen är att statskassan ska fyllas på med 50 miljarder euro, motsvarande drygt 458 miljarder kronor, till 2015 genom privatiseringar och leasingavtal, för att på så vis få ner den enorma statsskulden.

Men det målet ses som alltför optimistiskt, enligt vissa bedömare. Enligt en rapport från Privatization Barometer, ett italienskt institut sponsrat av bland annat KPMG, kommer Grekland att få svårt att få in mer än en fjärdedel av de 50 miljarder euro som försäljningen av de statliga tillgångarna och privatiseringarna ska inbringa. Det finns bara tillgångar för 13 miljarder euro som är färdiga att sälja, där ungefär hälften rör börsnoterade bolag och hälften onoterade bolag, enligt studien.

Det är oklart vad de grekiska tillgångarna är värda, men ”det är klart att de kommer att visa sig otillräckliga”, sa Bernardo Bortolotti, ekonomiprofessor vid universitetet i Turin till Financial Times i samband med rapporten i slutet av juni.

Skriver DI den 28 september – webbversion

Spelet är allt annat än över för Grekland, Irland, Portugal, Spanien och Italien. Inte ens för starkare länder – Frankrike och Tyskland.

Det var ett årligt möte i Internationella valutafonden under helgen.

Det kom fram att de europeiska regeringarna och IMF och centralbanken arbetar på problemet.

Lösningen kommer om ett par veckor.

Kon kanske dör medan gräset gror!  

New York Times skriver om Europas skuldsättning:

Se: http://graphics8.nytimes.com/images/2010/05/02/weekinreview/02marsh-image/02marsh-image-custom1-v3.gif