Mindre socker – mer…

Leva i harmoni

Det viktiga för ett långt och hälsosamt liv är enligt ayurvedisk tradition att leva i harmoni med sin kropp och att äta det som just din kroppstyp mår bra av.
– All mat passar inte för alla människor och en del människor mår bra av att träna intensivt medan andra mår bättre av lugn träning, säger Janesh.
Är du en pitta ska du undvika för starkt kryddad mat, medan en vata ska minska på kaffet och kapha-personer ska röra mycket på sig. Janesh påpekar att ayurveda handlar om ett helhetstänk. De mentala processerna är minst lika viktiga för vårt välbefinnande, säger han.
– Om du kontrollerar dina tankar kontrollerar du ditt liv, säger han.
Nedan delar han med sig av sina bästa må bra-tips!

Malin Forsberg i Expressen

Var snäll mot dig själv
Ett bra liv handlar om att vara snäll mot sig själv. Du ansvarar själv för din egen lycka. Välj glädje! Fokusera på lösningar i stället för problem (dem ska du bara tänka på EN gång), sen kan du skriva ner alla tänkbara lösningar.
Och kom ihåg, du ÄR inte ditt jobb, din ålder, ditt hus eller din bil. Du är energi! Tänk ”jag har allt” i stället för ”jag har ingenting” – då blir du starkare!
Träna tankarna
Att ha kontroll över sina tankar är en av hörnstenarna inom Ayurveda-läran. Om du har kontroll över dina tankar så har du kontroll över ditt liv. Tankar skapar känslor, som i sin tur leder till vissa handlingar, vilka skapar reaktioner och så vidare. Negativa tankar skapar en negativ spiral och positiva tankar skapar en positiv spiral. Ett sätt att få kontroll över dina tankar är att meditera.
Undvik kemikalier
Försök att undvika kemikalier och E-ämnen i största möjliga mån. Skippa processad mat och använd schampo och duschcreme med naturliga ingredienser.
Smörj in dig med kokosnötsolja, den skyddar huden från smuts och innehåller laurinsyra som också finns i bröstmjölk. Kokosolja ökar elasticiteten i huden och håller dig yngre längre.
Flirta med livet
Flirta mer med livet! Oavsett om du träffar en person eller äter en sallad – se varje handling ungefär som en sexakt som börjar med flirt, går över i förspel och slutligen orgasm! Försök att verkligen närvara i nuet och njuta av dofter, smaker och samtal med människor.
Undvik att vara alltför resultatfokuserad – då missar du mycket på vägen. Negativa tankar skapar en negativ spiral och positiva tankar skapar en positiv spiral. Ett sätt att få kontroll över dina tankar är att meditera.
Mindre socker – mer sex!
Ersätt godis och sötsaker med kärlek och sex. Fysisk beröring ger samma kick som socker men är mycket nyttigare!

http://www.expressen.se/halsa/1.2377526/fa-balans-med-ayurveda

och här är beskrivning av typer:

VILKEN DOSHA TILLHÖR DU?

KAPHA (VATTEN)
Känntecken: Kraftig benstomme, blanka ögon, tjockt hår. Långsam matsmältning, bra lyssnare, tålmodig, omtänksam.
Se upp! Obalans för kapha-personligheter kan leda till frusenhet, övervikt, gasbildningar, trög mage, depression, sömnstörningar.
Ät mycket: Proteiner och mineraler samt starka kryddor.
Undvik: Altför tung mat, speciellt på kvällen. Understimulerande arbete och för långa sovmorgnar.
Kändisexempel: Sylvester Stallone.

VATA (LUFT)

Kännetecken: Spenslig kroppsbyggnad, oregelbunden hunger, oorganiserad, glömsk, pratsam, snabb i tanken.
Se upp! Vata-personligheter i obalans kan drabbas av viknedgång, oro, förstoppning, gaser, koncentrationssvårigheter, högt blodtryck, värk, menstruationsbesvär.
Ät mycket: Oljebaserad, varm mat, lika delar proteiner och kolhydrater.
Undvik: För mycket kaffe och var sparsam med alkohol. Oregelbundna vanor och för mycket stimulans från TV och dator kan få vata-personer ur balans.
Kändisexempel: Michael Jackson.

PITTA (ELD)
Kännetecken: Medelstor kroppsbyggnad, skarpa ögon, rakt hår, rosa hudton. Hoppar ogärna över måltider, en ledartyp, skarpt intellekt, känslig, målmedveten och äventyrslusten.
Se upp! En obalanserad pitta har en tendens att bli dominerande, krävande, aggressiv och drabbas av hudproblem, inflammationer och extrem törst.
Ät mycket: Nyttiga kolhydrater och gärna kall eller rumstemperad mat.
Undvik: För starkt kryddad mat, att arbeta under press och för mycket sol och värme.
Kändisexempel: Demi Moore.

Ayurveda är en 5000 år gammal vetenskap som fokuserar på att integrera balans
i kropp, själ och ande.
Många människor  väljer ayurvediska behandlingar, eftersom det ger bättre resultat.
Ayurveda handlar om bevarandet av en hälsosam livsstil.
Kommer från i Indien och är urgammal.
Ordet Ayurveda härstammar från sanskrit.
”Ayus” betyder liv eller livslängd, ”Veda” betyder vishet, kunskap och vetenskap.