Alva Myrdal skulle ha gillat rut-avdrag

”År 1931 började min mormor Alva Myrdal i Yrkeskvinnors klubb driva tanken om funktionalistiska flerbostadshus i vilka matlagning, städning och trädgårdsskötsel skulle vara lika självklart tillgängliga tjänster som daghem för barnen. Hennes argument var att hushållsnära tjänster ofta sköts med bättre kvalitet och mer effektivt av yrkeskunniga samt att fler kvinnor skulle få tid att bli framgångsrika i sina yrken. Alva skulle ha varit en varm anhängare av rut”. – Stefan Fölster i SvD idag

Se: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/mormor-alva-skulle-ha-gillat-rut-avdrag_5212063.svd

Om de rödgröna vinner valet 2010 så tänker Mona Sahlin avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster RUT.

Det är ett korkat förslag från de rödgröna.

RUT har gjort att det blivit billigare för folk att anlita företag som hjälper till i hemmet.

RUT har underlättat i människors vardag, gett familjer mer tid tillsammans och skapat tusentals nya jobb.

Branschorganisationen Almega bedömer att RUT skapat cirka 11 000 nya jobb inom hemservicebranschen och att hälften av dessa riskerar att försvinna om RUT avskaffas.

Jobben riskerar dessutom att gå från att vara vita till att bli svarta. Hemservicebranschen var nämligen en bransch som präglades av svartarbete innan RUT infördes. Varför ska jobb som blivit vita åter göras svarta?

Det finns en myt om att det endast är rika människor som använder sig av RUT.

Det är inte sant.

Sju av tio som använder avdraget för hushållsnära tjänster är låg-och medelinkomsttagare.

Om de rödgröna vinner valet och avskaffar skatteavdraget riskerar vi däremot att hamna i en situation där endast rika människor har råd att anlita hushållsnäratjänster.

Varför ska det endast vara rika människor förunnat att anlita någon som hjälper till med städning, snöskottning eller barnpassning?

Kristdemokraternas uppmaning lyder: Rör inte RUT!

Annonser