Medvind för KD

Kristdemokraterna ligger på 5.7 i DN/Synovates nya mätning.

”Bland de borgerliga partierna är det Moderaterna som har den största plussiffran sedan förra mätningen, vilket gör att partiet återtar förstaplatsen från Socialdemokraterna. M får nu 30,9 procent, jämfört med 29,3 förra veckan, men förändringen är inte statistiskt säkerställd. Det är främst i storstäderna som siffrorna ökar för partiet.

De övriga borgerliga partierna ligger samtliga på 5–6-procentsnivån, betryggande över riksdagsspärren. Folkpartiet får 6,7, Kristdemokraterna 5,7 och Centerpartiet 5,4 procent.

Men för Socialdemokraterna är DN/Synovates mätning dyster läsning. Partiet hamnar nu på 29,2 procent, den lägsta siffra som noterats för partiet sedan februari 1997.

Det är en kraftig nedgång sedan i våras då partiet tidvis låg runt förra valresultatet på 35 procent. Mätningen visar att Socialdemokraterna sedan valet 2006 förlorat ungefär lika många väljare till Miljöpartiet som till Moderaterna. Miljöpartiet får 9,7 procent i den här mätningen, mot 10,8 förra veckan.

Vänsterpartiet är det enda av de rödgröna partierna med plussiffra, med 6,1 procent mot 4,4 i förra mätningen. Uppgången är dock inte statistiskt säkerställd.

Sverigedemokraterna hamnar för andra mätningen i rad under riksdagsspärren, med 3,4 procent”.  – DN idag

Se: http://www.dn.se/nyheter/valet2010/s-sjunker-till-bottenniva-1.1160248

Annonser