Regeringen presenterar en tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

”Samtliga partier, som är representerade i riksdagen, är nu överens om att pensionärerna skall få sänkt skatt. Besked om hur det skall gå till får vi dock vänta på.” skrev Hallandsposten i en ledare häromdan.

Nu kommer beskedet, en pressmeddelande daterad 27 mars 2010 som kommer att glädja många pensionärer.

I dag har regeringen presenterat en överenskommelse som innebär en tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer. Reformen innebär en skattesänkning om totalt 5 miljarder kronor som kommer alla pensionärer till del. Överenskommelsen presenterades då Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund gemensamt besökte Huskvarna.

Skattelättnaden gäller för alla dem som vid beskattningsårets ingång har fyllt 65 år och betalar skatt. Skattesänkningen föreslås gälla från den 1 januari 2011. Med tidigare skattelättnader har regeringen härmed sänkt skatterna för pensionärer med ca 10,5 miljarder kronor sedan 2006.

Förslaget innebär för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en skattesänkning på ca 1 200-1 400 kronor per år beroende på kommunalskattenivå. För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning på ca 2 400-2 800 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

Tillsammans med de två tidigare skattesänkningarna innebär detta för en ensamstående pensionär med full garantipension, född 1937 eller tidigare, en sammanlagd skattesänkning på ca 4 500-5 400 kronor per år, beroende på kommunalskattenivå. För en pensionär med 150 000 kronor i inkomst innebär den samlade skattelättnaden ca 4 900-5 800 kronor per år beroende på kommunalskattenivå.

Vi kristdemokrater har kämpat för detta. Nu är vi i hamn.

Tack Göran Hägglund och Alliansen.

Annonser

2 reaktioner på ”Regeringen presenterar en tredje skattesänkning för Sveriges pensionärer

  1. Vad gäller för de pensionärer som är födda efter 1937? Här talas endast om miljarder vad det kostar om man är född 1937 eller tidigare.

  2. Det tredje steget i sänkt skatt för Sveriges pensionärer sker genom ett förhöjt grundavdrag för personer fyllda 65 år.
    Skattelättnaden innebär att skatten sänks med mellan 1 och 2 procent av bruttoinkomsten för de flesta pensionärer.

Kommentarer inaktiverade.