Lägg ner Halmstads flygplats, skriver Miljlöpartiet i en debattinlägg i HP

Lägg ner Halmstads flygplats, skriver miljöpartister, Karin Svensson Smith m.fl. i Hallandsposten – det kan vara ett sätt att avvärja miljökatastrofen, menar skribenter.

Fantastiskt, det var ett Alexanderhugg med full sving.

Halmstadsbor skall då istället få åka bil till Ängelholm och ta flyget därifrån. Och flyga en längre sträcka med en större flygplan.

Det gör tydligen inget om företag lämnar Halmstad och väljer annan ort för sin verksamhet.

Att politiken kan vara så enkel, om man är miljöpartist. Ledarskribenten i Hallandsposten instämmer säkert, som alltid.

Annonser

3 reaktioner på ”Lägg ner Halmstads flygplats, skriver Miljlöpartiet i en debattinlägg i HP

 1. Hej.
  Jag har en stilla undran Ramesh Chibba?
  Tillhör Halmstad City Airport verkligen kärnverksamheten? Har kommunerna i Sverige verkligen rätt att handha väljarnas skatter, hyror och andra ”intäkter” till att täppa igen hålen i alla dessa totalt ca tjugo (20) kommunala bolag, under koncernen Halmstad Rådhus AB? Kan tro att del av skattehöjningen droppas ner i dessa bolag hål också.
  Jag funderar också i insändarens banor. Varför är företagarna i Halmstads omnejd så tysta? Behöver företagen verkligen flyget, så till den milda grad att man flyttar om flyget läggs ner? Jag ställer mig mycket tvivlande till detta uttalande.
  Vi lovade väljarna att under denna mandatperiod avveckla de kommunala bolagen! Vad har skett? Jo, man har utökat dessa!! Det är skamligt Ramesh Chibba!!
  Jag önskar enkla svar på dessa enkla frågor. Jag undanber mig flummiga svar, tack.
  Hälsning
  Jan Sjöberg, Halmstad

 2. Halmstad kommun bedriver hamnverksamhet, sköter vägar, bygger rondeller, subventionerar buss åkandet.Så är det med infrastruktur.

  Det är skamligt att föreslå att bara flyget skall undantas från kommunala angelägenheter.

  Koncernbolag för kommunala bolag sparar pengar genom minskad skatt. Pengar som går till verksamheter som kommuninnevånarna har nytta av.

  Alliansen har aldrig lovat att avskaffa kommunala bolag. Det vill kanske miljöpartiet.

  Företagarna i Halmstad är inte tysta, Företagare Bengt Olander och jag har ett flertal gånger skrivit debatt artiklar och insändare i Hallandsposten.

  Jag upplever miljöpartiets argumentation som flummigt.

 3. Det pengar som Halmstad kommun lägger på flygplatsen kommer från olika koncernbolag som annars hade skattat bort dessa pengar.

  Precis det som var syftet med koncernbildning.

  Flygplatsen kostar HFAB:s hyresgäster noll kronor. Pengarna hade istället gått till skatt.

  Läs gärna Alliansens gemensamma valplattform som vi skrev under före valet och delade ut på torget. Det finns inga löften om att avskaffa kommunala bolag.

  Sök på HP:s webbsida med söktjänst så hittar du många insändare och artiklar som utförligt förklarar vad flygplatsen betyder för Halmstad, företagen, försvaret, Högskolan och många andra.

  Att en del företagare tar sig med bil till Ängelholm. De gör det inte av miljöskäl. Det är biljettpriset och avgångstider som avgör. Det råder fri konkurrens mellan flygplatsen.

  Priset, större flygplan och avgångar som attraherar till Ängelholm. Närhet och tidsvinst Halmstad flygplats viktigaste säljargument. Jag tycker att det är bra med valfrihet och konkurrens.

  Jag har föreslagit till Alliansen att Halmstad flygplats AB skall höja flygplatsavgiften med en hundralapp per passagerare. Det skulle räcka för att nå en noll resultat Halmstad Flygplats AB.

  Det verkar vara lönlöst att få ”Föreningen lägg ner flygplatsen” att medge att det inte är HFAB:s hyror som betalar för flygplatsen.

  Utan det är främst passagerarna. Kommunens bidrag motsvarar ett hundra kronor per passagerare. Koncernbidrag till flygplatsbolaget kommer från en pott som annars hade försvunnit i skatt.

  Infrastruktur kostar, vi subventionerar kollektivtrafiken med många tiotals miljoner. Vi subventionerar Halmstad Hamns investeringar. För att ta två exempel.

  Det märkliga är att folkpartister har inte bestämt sig hur de vill ha det, en del vill lägga ner flygplatsen utan att se på konsekvenserna, andra vill ha den kvar.

  Gör gärna en SWOT analys. Räkna gärna hur många jobb som kommer att försvinna och leda till minskning skatteintäkter för kommunen.

  Och hur många dagliga pendlare kommer att se om sin anställningssituation.

  Och hur attraktivt blir det för försvaret att verka i Halmstad.

  Och hur många företag väler att flytta stt huvudkontor till Stockholm.

  Utveckling går mot bränslesnåla och tystare flygplan som klarar sig med korta landningsbanor.

  Allt talar för Halmstads flygplats. Det är lätt att lägga ner men att bygga en fungerande flygplats är inte lika lätt.

  Centralt belägna flygplatser kommer att behövas även i framtiden. Vi kan vara glad att vi har en!

Kommentarer inaktiverade.