Avicenna, en afgansk flykting

Det var en flykting som la grunden till den moderna medicinvetenskapen. Hakim Abu Ali al-Husayn Abd Allah Ibn Sina, känd i väst som Avicenna, föddes 980 e.Kr. nära Bokhara, i vad som då var en del av Afghanistan.

Två av hans medicinska böcker har förtjänat obestridd och enastående berömmelse. Den första, Kitab al-shifa ”(The Book of Healing), var ett monumentalt verk som är allmänt erkänd att vara den största som någonsin producerats av en person.

Avicenna var den förste att skilja mellan essens (vad något är) och existens (att något är). Avicenna räknas som en av läkekonstens stora.

Han skrev många böcker under sin livstid. Hans berömmelse vilar hans andra bok, al-Qanun fi al-Tibb (Canon of Medicine), vilket Encyclopaedia Britannica kallar ”den enskilt mest berömda bok i history of medicine, i öst eller väst.” Den består av fem långa volymer på totalt en miljon ord, drog Canon ihop all den medicinska kunskap som fanns i världen fram till sin tid. Både The Book of Healing och Canon of Medicine översattes många gånger, först till latin, därefter i stort sett alla andra språk i den civiliserade världen.

Hakim Ibn Sina har en hedersplats oöverträffad av någon annan enskild läkare och ofta kallas Prince of Physicians. hans böcker blev normgivande för medicinsk undervisning även i Europa.

Källa: Wikipedia

Annonser

5 reaktioner på ”Avicenna, en afgansk flykting

 1. Hej!

  Vad det gäller Avicenna påstås han tillhöra många olika nationaliter. Araber påstår att han var arab, turkar påstår att han var turk och nu får man höra att han var afghan. Intressant….

  Är man lite historiekunnig, vet man att de moderna nationalstater som Iran, Irak, Afganistan och Tadjikistan alla med persisktalande majoriteter kom till under 1800-talet under påverkan av kolonialmakter.

  Se historisk karta Afsharid Dynasty 1736 – 1802 (AD).PNG Länk: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Afsharid_Dynasty_1736_-_1802_%28AD%29.PNG

  Förvisso bor många olika nationaliter i dessa områden, men att kalla Avicenna för arab, turk eller afgan vore lika fel att kalla den svenska skalden Bellman för Tysk.

  MVH/Farhood Saeidi

 2. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Afghanistan

  Som man kan läsa på Wikipedia användes namnet Afghānistān till en början för att markera de områden som beboddes av pashtunerna under 1500-talet och det dröjde till år 1919 som Afghanistan officiellt benämndes av en VÄSTEUROPIE som ett land. Ibn Sina föddes under Samanid Dynastin 819-999 AD som räknas som ett av de mest betydelsefulla persiska dynastier och hans etnicitet var Persien (Fars)och inget annat. Sedan hur kolonilmakter på den tiden och stormakter under vår tid lyckas (des)att söndra och härska över de olika Iranska stammar med persiskt bakgrund är en annan fråga.

  ”…Afghanistan” som namn för hela kungariket omnämndes 1857 av Friedrich Engels.[8] Det blev det officiella namnet när landet erkändes av världsgemenskapen 1919 efter att blivit helt självständigt från britterna[9], vilket bekräftades i nationens grundlag 1923.[10]….

 3. Tack för research och info.
  Det ät klart att persiska språket var den mest spridda språket långt utanför nuvarande Persien eftersom persiska väldet var mycket större. Så vi kan konstatera att han var perser.

  Dagens Afghaner är stolta över Abu Ali al-Husayn Abd Allah Ibn Sinas fantastiska liv och gärning och vill gärna se upp till honom för att få inspiration och en god förebild. Inte undra på att nationalkänslor spelar in i berättelser.
  من عاشق ایران

 4. Varsågod!

  Jag hoppas att det inte blev något missförstånd.

  Hakim Abu Ali Ibn Sina var kanske lika mycket Iranier som Afghan som Tajik så vi alla människor med persiska som modersmål borde vara särskilt stolta över honom.

  Vi borde dessutom vara stolta över vårt ursprung oavsett var vi kommer ifrån och vilket folkslag vi tillhör. Från mitt perspektiv borde människor från våra länder lära sig av européerna och närma sig varandra och sina grannar istället för att bedriva stamkrig.

  MVH/Farhood Saeidi

Kommentarer inaktiverade.